Ambulansflygens förmåga att starta och landa kan påverkas menar Norrlandstingen Foto: SVT

Fjärrstyrning kan påverka ambulansflygen

Uppdaterad
Publicerad

Fjärrstyrning av flygplatserna, bland andra Åre Östersund Airport, kan inverka negativt på ambulansflygen. Detta menar Norrlandstingen i ett yttrande till Luftfartsverket.

Luftfartsverket har bett om yttranden från flera instanser kring beslutet att flytta flygledningen från bland annat Åre Östersund Airport till Arlanda. Länsstyrelsen i Jämtland hittade inget positivt med fjärrstyrning, och nu har också Norrlandstingen svarat i ett gemensamt yttrande.

Norrlandstingen skriver att en flygledning på distans förutsätter en fungerande infrastruktur, framförallt avseende el och IT. Men den redundans (överkapacitet) som finns räcker inte till, menar man. Till exempel finns reservkraft bara för 30 minuter och det är inte tillräckligt.

Fjärrstyrd flygledning

Ambulansflygen riskeras

Att flygledningen fungerar är av stor betydelse för ambulansflygen och avgörande för att kunna nå kvalificerad vård i tid.

Norrlandstingen menar att det behövs en backup för fjärrstyrningen, vid sidan av Arlanda. En sådan etablering kan med fördel ske i norra Sverige, skriver man i yttrandet.

Norrlandstingen efterlyser också ett större finansiellt ansvar från staten för de kommunala flygplatser som ambulansflygen kan komma att nyttja.

Närheten till Nato bör utredas

Förutom påverkan på ambulansflygen så efterlyser Norrlandstingen en konsekvensbeskrivning av hur förmågan att flygleda områden utan full radartäckning påverkas.

Dessutom vill man att konsekvenserna av den Nato-bas som numera finns etablerad i norska Tröndelag utreds i särskild ordning.

Norrlandstingen

Norrlandstingens regionförbund är en sammanslutning av Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Västerbottens läns landsting och Region Norrbotten.

Det bildades 2005 och är ett samverkansorgan för att tillvarata och utveckla gemensamma intressen inom bland annat hälso-och sjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet