Flygledartornet vid Åre Östersund Airport och landshövding Jöran Hägglund Foto: SVT

Länsstyrelsen säger nej till fjärrstyrning

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen, med landshövdig Jöran Hägglund i spetsen, avstyrker förslaget om fjärrstyrning av flygplatsen på Frösön. Istället borde flygledningen här utvecklas, menar man.

I stället för att avveckla flygledningen på Åre Östersund Airport och flytta den till Arlanda, så borde flygledningen på Frösön vidareutvecklas.

Det menar länsstyrelsen i ett samrådssvar till Luftfartsverket, kring beslutet att fjärrstyra ett antal flygplatser från Arlanda.

Fjärrstyrd flygledning

”Strävan borde vara att bygga upp en reduntant ledningskapacitet i norra Sverige med möjlighet att styra flygtrafiken och övriga bemannade flygledningscentraler i norra Sverige. Länsstyrelsen ser med fördel att denna placeras på Frösön.” skriver länsstyrelsen i sitt yttrande.

Länsstyrelsen menar också att fjärrstyrningen går på tvärs emot tankarna på decentralisering av statliga tjänster. Fjärrstyrningen skulle på intet sätt gagna länet eftersom ett flertal avancerade tjänster skulle försvinna från regionen, skriver länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet