Mannen som misstänks för rånet mot Svenstavik förs in till häktningsförhandlingen. Foto: SVT

Häktade efter rånet i Svenstavik

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls häktningsförhandlingar mot den man och den kvinna som misstänks ha rånat Dollarstore i Svenstavik. Utöver det utreds ett rån mot OK/Q8 i Töre, samt en grov stöld i Brunflo.

Det var i fredags kväll som två svartklädda rånare klev in på Dollarstore i Svenstavik, några mil söder om Östersund.

Med ett pistolliknande föremål och en kniv hotade de svartklädda rånarna till sig pengar från kassan.

De misstänkta rånarna kunde stoppas senare under kvällen i Rätansbyn, efter en biljakt, sedan de kört över en spikmatta.

I samband med gripandet gjorde polisen också beslag som sätts i samband med ett annat brott som begåtts i Östersund.

Mannen erkänner

Under häktningsförhandlingen i dag avgörs om de två misstänkta kommer förbli frihetsberövade. Först ut var mannen som tingsrätten också beslöt att häkta. Han är på sannolika skäl misstänkt för rånet mot Dollarstore. Desutom misstänks han för ett rån i Töre, Kalix kommun den 17-18 augusti på OK/Q8. Där tvingade rånaren till sig pengar från kassörskan med hjälp av en kniv.

Därtill misstänks mannen för grov stöld i Brunflo den 12 augusti. Mannens försvarare uppger för SVT Nyheter Jämtlands reporter på plats att mannen erkänner brott.

– Min klient har sagt att han gick in på Dollarstore för att tillgripa pengar och med sig hade han ett luftvapen.

Som han hotade personalen med?

Ja, det stämmer, säger Erik Boberg mannens försvarsadvokat.

Skott mot polisen

Polisen gick tidigt ut med att den polisbil som jagade de två misstänkta blev beskjutna innan flyktbilen kunde stoppas med hjälp av en spikmatta i Rätansbyn. Men medans åklagaren inte kan bekräfta eller dementera att något skott avlossats så nekar mannen till att han ska ha skjutit mot någon polis.

Kvinnan häktades även hon på tisdagseftermiddagen.

Senast den sjunde september måste åklagaren väckt åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.