Kommunala bostadsbolaget Östersundshem Foto: SVT

Hårdare styrning av byggprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli hårdare styrning av framtida byggprojekt inom Östersundshem. Det står klart sedan flera byggprojekt blivit dyrare.

Det ser ut som att det kommunala bostadsbolaget Östersundshem kommer att göra ett minusresultat i år på 121 miljoner kronor. Anledningen är att flera byggprojekt blivit dyrare och att bolaget därför gör stora avskrivningar.

Ett av byggprojekten som blivit dyrare är Fjällblicken på Stadsdel norr.  Det projektet skulle ge Östersundshem en vinst, men nu blir det förlust i stället. Ett annat är Attefallshusen, som blivit drygt 30 procent dyrare än budgeterat.

Östersundshem

Hårdare styrning av framtida projekt

För att undvika liknande problem i framtiden så skärper nu Östersundshem styrningen av byggprojekten.

– Hela vår projektstruktur ska bli bättre, säger vd:n Johannes Merbom. Vi måste bli bättre på ekonomisk uppföljning under projektens gång och ha en bättre kommunikation med styrelsen.

Vad är det som inte har fungerat tidigare då?

– Det törs jag inte svara på, eftersom jag inte var med, säger Johannes Merbom. Jag kan bara se vilka dokument som jag inte kan finna.

Ska fortsatt bygga lägenheter

Styrelsens ordförande Unto Järvirova håller med om att styrningen måste skärpas:

– Vi måste ha bättre analyser och beslutsunderlag när vi ska fatta beslut om att producera, säger han. Planen är att fortsatt bygga 150 lägenheter per år men vi måste ha noggrannare kalkyler och förstudier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersundshem

Mer i ämnet