Räddningsinsatsen vid foten av dammen. Bild från polisens förundersökningsprotokoll. Foto: SVT/Polisen

Hovrättsdom mot Ragundapappan

Uppdaterad
Publicerad

Den 33-årige man som kastat sin lilla dotter från en kraftverksdamm fick tio års fängelse i tingsrätten. Mannen överklagade och idag kom hovrättens dom, där man ger ett längre fängelsestraff än i tingsrätten.

Sommaren 2016 kastade en 33-årig pappa ned sin då 11 månader gamla flicka från hög höjd vid en kraftverksdamm i Ragunda kommun i Jämtland. Han dömdes till 10 års fängelse för bland annat mordförsök vid tingsrätten i Östersund. I dag fredag meddelade hovrätten sitt beslut: mannen får 12 års fängelse.

Mannens misshandel av sin fru, barnets mamma, bedöms inte vara grov utan av den så kallade normalgraden. Hovrätten håller däremot med om tingsrättens bedömning att mannen ska dömas för grovt olaga hot mot kvinnan, då han sagt att han skulle döda dottern.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Överklagade i hopp om vård

Den rättspsykiatriska undersökningen kom fram till att pappan inte lidit av en allvarlig psykisk störning och därmed inte kunde dömas till vård.

Därför överklagade försvaret domen till hovrätten, med förhoppningen att ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd skulle komma till en annan slutsats är den rättspsykiatriska undersökningen. Men så blev inte fallet, rådet hade inga invändningar mot den bedömning som gjorts.

Besviken på rådet

Försvararen Andreas Victor var besviken på Rättsliga rådets utredning.

Andreas Victor är försvarsadvokat åt den 33-åring som kastat sin dotter från en kraftverksdamm. Foto: Arkiv

– Den borde ha kompletterats med att de pratat med min klient för att bilda sig en uppfattning om hur han mår. Nu har de bara gått på papperen från den tidigare undersökningen och sedan meddelat att de inte har några invändningar, sade han till SVT då.

Inför hovrättens dom tydde det mesta på att det åter skulle bli ett långt fängelsestraff, eftersom inga nya bevis framkommit under hovrättsförhandlingarna, och detsamma framgår nu också i rättens utlåtande.

Klarade sig mirakulöst

Flickan hade änglavakt som överlevde fallet på 15 meter. Linda Arnqvist, målsägandebiträde för mamman och barnet, sa så här i början av december 2016 om barnets tilllstånd:

Linda Arnqvist, målsägandebiträde för mamman. Foto: SVT

– Min klient är väldigt glad över att hennes dotter överhuvudtaget är vid liv idag. Men hon känner fortfarande en väldigt stor oro över de eventuella framtida bestående skador som flickan kan ha ådragit sig, framför allt eventuella hjärnskador. Det kan man i dagsläget inte svara på från läkarens sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Mer i ämnet