Intressekonflikt kring expansion

Uppdaterad
Publicerad

ÖSK-området är en viktig natur och rekreationsplats för Östersundsborna men håller stadens expansion på göra intrång i de populära området?

Skogsområdet vid ÖSK och Erikslund är ett populärt område att både träna och vistas i för Östersunds invånare.

Men kritiska röster har höjts mot att det exploateras för mycket kring området, att man naggar det i kanten.

Byggplanerna vid ÖSK 2018

– Området är väldigt omtyckt och används mycket av invånarna så det är ett bra och nyttigt område att rekreera i, säger Fredrik Olausson friluftshandläggare på Östersund kommun.

Bygger från flera håll

Tittar man på de planer som finns idag och det som redan har byggts så är flera väldigt nära eller i direkt anslutning till reakreationsområdet.

– Det är en balansgång men vi tycker ändå att vi har så pass mycket kvar av gröna ytor och friluftsområden i Östersunds direkta närhet, säger AnnSofie Andersson (S) kommunalråd.

– Byggs det bostäder på ett ställe så kanske det kommer flera propåer och då hamnar man ännu närmare gränsen så att säga, så naturområdet krymper och för att bevara naturvärdena så behövs de stora områden, säger Kristina Tajani kommunekolog.

Översiktsplan 2040

Kommunen har pekat ut skogsområdet i sin översiktsplan 2040 som ett viktigt natur och rekreationsområde som man ska bevara och som dessutom till stora delar är Rannåsens naturreservat.

Kristina Tajani jobbar som kommunekolog och hon tycker att natur och friluftsintresset ofta får stå åt sidan när en kommun vill expandera, trots att som Östersunds kommun säger sig vilja behålla rekreationsområdet vid ÖSK.

– Översiktsplanen lyfter fram värdena av natur och rekreationsområden på ett bra sätt.

Men efterlevs den?

– Kanske inte som det är tänkt från början, säger Kristina Tajani kommunekolog på Östersunds kommun.

”Gränsen är flytande”

AnnSofie Andersson (S) tycker inte att det som har byggts eller kommer byggas naggar området i kanten utan området är nog stort ändå.

– Jag tycker fortfarande att vi håller fast vid värdena som finns runt ÖSK-området, det är en viktigt tillgång men var man sätter gränsen är flytande enligt mig, säger AnnSofie Andersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplanerna vid ÖSK 2018

Mer i ämnet