Landshövding Jöran Hägglund pratar med polisen efter utrymningen av länsstyrelsens lokaler i Östersund. Foto: SVT

Mystisk väska var ett skämt

Uppdaterad
Publicerad

Den väska i länsstyrelsens lokaler i Östersund som skapade en stor polisinsats under tisdagen visade sig vara ett skämt.

Per Thelin, polis i Östersund, berättar att förundersökningen gällande olaga hot med anledning av den väska som hittades i lokalerna i länsstyrelsens lokaler, har lagts ned.

– Vi har hört ett antal personer och det har visat sig att det hela var menat som ett skämt, säger Thelin.

Under onsdag förmiddag meddelade länsstyrelsen att det var ett ”practical joke”, det var ett internt skämt riktat till en arbetskamrat.

– Det var synnerligen omdömeslöst, säger landshövding Jöran Hägglund.

Ett stort antal poliser kallades in och området runt byggnaden spärrades av under flera timmar innan det konstaterades att väskan inte innehöll något explosivt.

Såg ut som en bomb

– Jag kan inte uttala mig om hur mycket insatsen kostat, det får andra uttala sig om, men vi kan ju inte strunta i om ett sådant här larm kommer in, säger Per Thelin, som inte låter ett dugg road på rösten.

Väskan med innehåll uppfattades som hotfullt av de anställda på länsstyrelsen som hittade den i sammanträdeslokalen.

– Vi agerade helt rätt och utrymde byggnaden. Dessutom var polisens stöd och insats mycket bra, säger landshövding Jöran Hägglund. Men att göra på det här sättet är helt uteslutet.

Hägglund berättar för också att väskan var anordnad med kablar så att det var ”nästan omöjligt att inte missta den för en bomb”.

Ångerfull

Det var ungefär 150 personer som fick utrymma byggnaden på tisdagen. Den medarbetare som låg bakom skämtet mår dåligt av hur det hela gick snett, berättar landshövding Jöran Hägglund..

– Personen är oerhört ångerfull och har själv bett om ursäkt till hela personalen för tilltaget.

Vem som får stå för notan för utryckningen är ännu oklart. Det skulle kunna riktas civilrättsliga krav i form av skadestånd.

– Kostnaden för länsstyrelsen har vi ännu inte gjort någon riktig bedömning av, säger Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.