Foto: SVT

Högre krav på besiktning av A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli tätare intervaller mellan besiktningstillfällena för A-traktorer. De nya reglerna kommer att börja tillämpas 2018.

Från och med den 20 maj 2018 kommer ägare till A-traktorer att behöva besikta sina fordon vartannat år. Nuvarande regler säger att fordonen, som i folkmun kallas epatraktorer, endast behöver registreringsbesiktas efter att de byggts om från vanlig bil till A-traktor, därefter behöver de inte kontrolleras över huvud taget.

I början av december beslutade regeringen att anta det så kallade ”besiktningspaketet” från EU. Paketet består av tre direktiv som handlar om besiktningen av alla fordonstyper, men bara ägare av epa- och A-traktorer kommer att märka av någon större förändring.

Rasmus Hallberg från Kännåsen ser positivt på de nya reglerna och tror att färre kommer att köra olagligt.

– Jag tycker att det är ganska positivt, men då tycker jag att de borde höja hastigheten till i alla fall 45 kilometer i timmen som mopedbilarna, säger han.

Även äldre epatraktorer påverkas

De äldre, så kallade ”äkta” epatraktorerna skiljer sig från A-traktorer med vissa tekniska variationer. Epatraktorerna påverkas av den nya besiktningsintervallen på så sätt att de får längre mellan besiktningarna. I nuläget ska dessa besiktas varje år men från och med maj 2018 ska även de besiktas vartannat år.

För vanliga personbilar som är äldre än fem år förlängs den nuvarande besiktningsintervallen på tolv månader till 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.