Örndalen överklagar beslutet Foto: International Alpine Design, pressbild.

Örndalen överklagar till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

I oktober avslog Mark- och miljööverdomstolen begäran att bevilja prövningstillstånd för det planerade skidprojektet i Skorvdalen. Nu överklagar Örndalen resort beslutet till Högsta domstolen.

Innan avslaget hade Örndalen resort, tillsammans med Härjedalens kommun, påbörjat en process för att inrätta ett fågelskyddsområde, med en skyddszon på en kilometer mellan örnbo och verksamhetsområdet. Där skulle all mänsklig aktivitet vara förbjuden.

Men Mark- och miljööverdomstolen sade ändå nej till den planerade skidanläggningen, med motiveringen att störningarna ändå skulle bli för stora för örnar i området.

Örndalen

Tycker att lagen tillämpats fel

Nu menar Örndalen resort att domstolen har tillämpat lagen felaktigt.

– Fallet borde prövas eftersom prejudikat saknas när det gäller hur artskyddsförordningen ska tillämpas i skidanläggningar. Vi menar att vår sak har stöd i EU-rätten och överklagar därför Mark- och miljööverdomstolens beslut till Högsta domstolen, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen resort i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örndalen

Mer i ämnet