Örndalen Resort nekas prövningstillstånd.

Nej till prövningstillstånd för Örndalen

Publicerad

Örndalen-projektet i Härjedalen nekas prövningstillstånd. Det står klart efter ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen. Därmed ser det inte ut att bli någon ny rättslig prövning av den planerade skidanläggningen som de projektansvariga hoppats på.

– Det är klart att vi är besvikna, vi hade ju trott att det skulle gå igenom den här gången. Vi har varit väldigt lyhörda och anpassat oss efter de här fåglarnas behov, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen resort.

Sedan åtta år har Örndalen resort velat bygga en ny stor skidanläggning i Härjedalen. De senaste planerna gäller en stor skidanläggning i Skorvdalen, sydost om skidorten Björnrike. Verksamheten skulle omfatta sju liftar och ha 7000-7500 bäddar.

Fågelskyddsområde påbörjat

I våras prövades ärendet av Mark- och miljödomstolen. De projektansvariga hade då goda förhoppningar om att få klartecken eftersom projektet hade förändrats med större hänsyn till de häckande örnarna i området. Örndalen resort hade tillsammans med Härjedalens kommun påbörjat en process för att inrätta ett fågelskyddsområde, med en skyddszon på en kilometer mellan örnbo och verksamhetsområdet. I skyddsområdet skulle all mänsklig aktivitet vara förbjuden.

Risk för intrång

Men Mark- och miljödomstolen sade nej till planerna, med motiveringen att störningarna ändå skulle bli för stora för örnar i området. Även om skyddsområdet skulle ge stärkt skydd ansågs inte åtgärderna tillräckliga eftersom risken kvarstod att besökare, exempelvis skidåkare, skulle kunna förirra sig in i skyddsområdet.

Oklar framtid

Örndalen resort överklagade till Mark- och miljööverdomstolen som nu alltså har beslutat att säga nej till prövningstillstånd. Därmed tas ärendet inte upp till ny rättslig prövning – om beslutet står sig. Men det finns en möjlighet att överklaga beslutet fram till 22 november.

– Jag kan inte säga om vi kommer att överklaga. Vi måste sätta oss ner nu och diskutera igenom vilka alternativ det finns, säger Mats Svensson vid Örndalens Resort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örndalen

Mer i ämnet