Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vd Mats Svensson gläds över länsstyrelsens nya besked som möjliggör planerna för en ny skidanläggning. Foto: Björnrike Syd, Maria Harning/SVT

Bygge av ny skidanläggning i Björnrike godkänns – 5600 bäddar planeras

Uppdaterad
Publicerad

Idag har länsstyrelsen beviljat bygget av Björnrike syd. Det handlar om helt nya nedfarter och fyra nya skidliftar som ska byggas nära Björnrikes befintliga skidområde i Härjedalen.

I februari lämnade företaget Björnrike syd, som vill bygga ett nytt skidområde söder om Björnrike i Härjedalen in en ny ansökan om att få bygga till Länsstyrelsen i Jämtlands län. Det har nu beviljats.

– Det känns toppen idag, väldigt bra. Vi har ju hållit på med det här ett bra tag så det är otroligt skönt att det här blivit klart, säger Mats Svensson, vd för Björnrike syd.

Örndalen

I länsstyrelsens beslut ges tillstånd att bygga ett antal nya nedfarter, fyra nya liftar och en barnlift i form av ett rullband. Man tillåter 5600 bäddar för turistboende. Därtill ges även tillstånd att bygga en anläggning för att producera konstsnö med snökanoner.

Kungsörnar har satt stopp

Arbetet med projektet har tagit tid, tio år närmare bestämt. Bland annat har bolaget tidigare stött på patrull i form av en grupp kungsörnar vars revir sträckte sig in i det område där man ville bygga. Efter det har flera inventeringar av örnarna gjorts. Den senaste har visat att örnarna flyttat söderut längre in i ett fågelskyddsområde och att deras revir inte längre når området för anläggningen.

– Det är ju ett jättevärde för oss att ha kvar kungsörnarna så vi vill ju att de ska vara kvar där de är, säger Mats Svensson.

Han menar att möjligheten att kunna se kungsörn ger ett mervärde för gäster kommer innebära ett lyft för marknadsföringen av destinationen.

Som ett villkor att få bygga ska ett fågelskyddsområde öster om den planerade anläggningen upprättas. Bland annat kommer avspärrningar att upprättas runt örnarnas boplatser så off-pist åkare inte ska störa kungsörnarna.

Startklart vintern 2024

Investeringen är beräknad att omfatta två miljarder kronor och företagets förhoppning att det ska gå att åka skidor i det nya området redan till vintern 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örndalen

Mer i ämnet