Mats Svensson, styrelseordförande i Björnrike Syd berättar vad som händer nu. Foto: SVT

Efter domstolens besked: Oklart vad som händer med Björnrike Syd

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att säga nej till alpinanläggningen Björnrike Syd i Härjedalen står fast. Domen från Mark-och miljödomstolen har vunnit laga kraft. Bolaget Björnrike Syd överklagade aldrig till högre instans.

I mitten av juli beslutade Mark-och miljödomstolen att upphäva länsstyrelsens beslut om att tillåta att en alpinanläggning byggs i Skorvdalen sydost om Björnrike. En exploatering skulle riskera att störa kungsörnarna i området och strider därför mot Artskyddsförordningen.

– Vi ska ha ägarsamråd och diskutera vad vi ska göra nu, säger Mats Svensson, ordförande i bolaget Björnrike Syd till SVT Nyheter Jämtland.

Örndalen

Bildade ett fågelskyddsområde

Projektet föddes redan 2010, då som Örndalen. Då innefattade projektet ett stort antal nedfarter, stugor och hotell på båda sidor om Skorvan. Men i området finns ett antal kungsörnsbon och även häckande kungsörnar.

Projektet stoppades av Mark-och miljödomstolen med anledning av örnarna.

Så här såg projektet ut 2010 när det drogs igång. Foto: Truls Wallin, SVT Design
Så såg de senaste planerna för Björnrike syd ut, med det nya fågelskyddsområdet. Foto: Truls Wallin, SVT Design

Efter avslaget bildade Härjedalens kommun ett fågelskyddsområde och exploateringen minskades ner kraftigt. Samtidigt bytte det namn till Björnrike syd.

Förra året sa Länsstyrelsen i Jämtland ja till projektet, men nu har det alltså stoppats.

I klippet hör du ordföranden Mats Svensson om vilka alternativ som finns för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örndalen

Mer i ämnet