Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mark- och miljödomstolen upphäver länsstyrelsens beslut om en ny skidanläggning i Skorvdalen i Härjedalen av hänsyn till de häckande kungsörnarna i området. Domare Emelie Jonsson berättar mer. Foto: SVT, Tom Stromme/TT

Därför säger domstolen nej till skidanläggning i Skorvdalen

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen upphäver länsstyrelsen beslut om en ny skidanläggning i Skorvdalen, söder om Björnrike i Härjedalen. Domstolen slår fast att den planerade skidanläggningen skulle hamna inom kungsörnarnas fortplantningsområde och strida mot artskyddsförordningen. Hör domare Emelie Jonsson utveckla resonemanget i videon.

Planerna på en ny skidanläggning söder om Björnrike i Härjedalen har varit en långdragen process. Det började för åtta år sedan och då kallades projektet Örndalen. Men efter många turer blev det nej till de planerna med hänvisning till skyddet av de häckande kungsörnar som finns i området.

Projektet har sedan dess bantats. För att möta kraven på hänsyn till kungsörnarna har ett fågelskyddsområde inrättats. I höstas sade länsstyrelsen ja till planerna. Det handlade om en anläggning på fyra liftar och 2 000 bäddar.

Men nu säger Mark-och miljödomstolen alltså nej, ännu en gång.

Fortplantningsområdet avgörande

Den avgörande frågan i målet har varit vad som ska anses utgöra kungsörnarnas fortplantningsområde och om en av de kända boplatserna som ligger utanför fågelskyddsområdet är en del av kungsörnarnas fortplantningsområde.

Mark- och miljödomstolen har ansett att så är fallet och säger därför nej till en ny skidanläggning.

Domen kan överklagas inom tre veckor.

Mer om det hör du i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer