Nu säger länsstyrelsen ja till en utbyggnad i Skorvdalen söder om Björnrike. Hör mer om beslutet och byggplanerna i klippet. Foto: Björnrike Syd/SVT

Grönt ljus för ny skidanläggning i Björnrike Syd

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer säger nu länsstyrelsen ja till en utbyggnad i Skorvdalen söder om Björnrike. Det är en mindre omfattande exploatering som nu får tillstånd än det tidigare projektet Örndalen.

Det är företaget Björnrike syd, BJS Utvecklings AB, som har anmält anläggande och drift av en skidanläggning.

Mark-och miljödomstolen avslog ansökan om ett liknande projekt, Örndalen, av hänsyn till artskyddet för de kungsörnar som häckar i området.

Örndalen

Sedan dess har Härjedalens kommun bildat ett fågelskyddsområde i anslutning till tänkta anläggningen, vilket ska bidra till att minska störningar på kungsörn. Samtidigt har också exploateringens omfattning minskat.

Den anläggning som nu planeras, inkluderar bland annat fyra liftar, sex skidnedfarter, 2 000 bäddar samt vägar inom området.

– Vi har beslutat att bevilja företagets ansökan. Skälen är bland andra att skidområdet är mindre till ytan. Detta i kombination med fågelskyddsområdet och de villkor vi angett i beslutet, ger ett betydligt bättre skydd för kungsörnarna än tidigare alternativ, säger länsråd Susanna Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örndalen

Mer i ämnet