Kungsörn och illustration över det tänkta området. Foto: SVT/ International Alpine Design

Länsstyrelsen positiv till Örndalen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen är positiv den nya ansökan om att bygga turistanläggningen Örndalen. Men samtidigt kräver länsstyrelsen ytterligare utredning.

Det är Mark- och miljödomstolen i Östersund som ska avgöra om det går att ge tillstånd till anläggningen eller inte. Länsstyrelsen i Jämtland är den elfte och sista instansen som nu har yttrat sig till domstolen.

I det stora hela ser Länsstyrelsen positivt på projektet. Det skulle utveckla turismen och ge arbetstillfällen, skriver man.

Örndalen

Men samtidigt är området oexploaterat och mycket betydelse fullt för naturvården. Området är också av riksintresse  för rennäringen.

Länsstyrelsen anser att den miljökonsekvensbeskrivning som lämnats in är rörig och har brister på flera punkter. Därför krävs ytterligare utredning kring konsekvenserna av anläggningen.

Att det finns kungsörn i området råder det inget tvivel om, och då kan det krävas dispens från Artskyddsförordningen för att bygga. Länsstyrelsen anser att det krävs ytterligare undersökningar av alla arter som omfattas av Artskyddsförordningen.

Om domstolen skulle komma fram till att man kan ge tillstånd till bygget, så yrkar Länsstyrelsen på att exploateringen avgränsas till området väster om vattendraget Skorvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örndalen

Mer i ämnet