Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bolaget som nu får nej till att bygga en skidanläggning i Skorvdalen söder om Björnrike ställer sig frågande till beslutet i mark-och miljödomstolen. Hör styrelseordförande Mats Svensson kommentera det hela i videon ovan. Foto: Björnrike Syd Utvecklings AB

Bolaget om Skorvdalenbeslutet: ”Vi är besvikna och förvånade”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet från mark-och miljödomstolen att säga nej till en ny skidanläggning i Skorvdalen i Härjedalen kom som en överraskning för bolaget. Styrelseordförande Mats Svensson menar att de krav som ställts på hänsyn till kungsörnarna i området har tillgodosetts.

Projektet som till en början kallades Örndalen, men som på senare år bantats och nu går under namnet Skorvdalen, godkändes av länsstyrelsen i höstas. Planerna var att bygga fyra liftar och 2000 bäddar söder om Björnrike i Härjedalen.

Men beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen. Därför tog mark-och miljödomstolen upp ärendet och på tisdagen beslutade domstolen att upphäva länsstyrelsens beslut.

Domstolen motiverar sitt beslut med hänvisning till artskyddsförordningen som slår fast att en hotad art – i det här fallet de kungsörnar som finns i området – måste skyddas. Skidanläggningen skulle hamna i örnarnas fortplantningsområde, vilket därmed skulle skadas eller förstöras, fastslår domstolen.

Bolaget bakom projektet, Björnrike Syd Utvecklings AB, anser att man tillmötesgått de krav som ställts på hänsyn till örnarna.

Mark-och miljödomstolens beslut kan överklagas inom tre veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer