Vi har transceivers och ballongryggsäckar, säger Tobias Myhr, skidpatrullen. Foto: SVT

Tobias kollega dog i lavinen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fyra år sedan en pistör omkom i en lavin i Tänndalen. Hovrätten friade liftbolaget, men framhöll brister i säkerhetsarbetet.

Det var 2012 som en pistör omkom under ett rutinarbete med att kontrollera eventuella lavinrisker. Mannen och en kollega överraskades av en lavin. Mannen som omkom låg 80 centimeter under snön i cirka 40 minuter. Kollegan skadade sitt knä.

Tingsrätten dömde Hamrafjällets Lift AB för arbetsmiljöbrott och att betala 1,8 miljoner kronor i företagsbot. Men Hovrätten upphävde domen, men påpekade att det fanns brister i säkerheten. Den omkomne mannen hade till exempel ingen tranceiver, en lavinsändare. Hovrätten anser också att det fanns brister när det gäller räddningsarbetet och arbetet med att kontrollera lavinfarliga områden.

Dödlig lavinolycka i Hamra

Har tagit kritiken på allvar

Det är tydligt att man inte vill prata om den tragiska olyckan då en arbetskamrat omkom, men Tobias Myhr i skidpatrullen tycker att bolaget tagit kritiken på allvar.

– Jag känner mig säker, säger Tobias Myhr. När vi åker iväg har vi alltid tranceiver och vi har en ryggsäck som blåser upp en ballong på ryggen. Och vi pratar mycket om säkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödlig lavinolycka i Hamra

Mer i ämnet