En av de två pistörer som drogs med i lavinen i Tänndalen omkom. Foto: SVT

Ny prövning av lavinolyckan i Tänndalen

Uppdaterad
Publicerad

Två pistörer drogs med i en lavin i Tänndalen 2012. Arbetsgivaren dömdes i Tingsrätten men nu ska fallet prövas på nytt, i Hovrätten.

Efter lavinolyckan i Tänndalen i februari 2012 dömdes företaget Hamrafjällets lift i Tingsrätten att betala en företagsbot på 1,8 miljoner. En av de två pistörer som drogs med i lavinen omkom och Tingsrätten menade att det bland annat saknades rutiner för såväl det förebyggande arbetet, som själva räddningsarbetet vid en lavinolycka.

”Det är en lång rad brister”

Hamrafjällets lift överklagade domen, och menar bland annat att Tingsrätten inte förstått det komplicerade händelseförloppet vid olyckan. Men åklagare Christer B Jarlås håller ändå fast vid att företaget har brustit på flera punkter.

Dödlig lavinolycka i Hamra

– Det är ju en lång rad brister som har konstaterats i flera utredningar. Dels hade de två pistörerna som drogs med i lavinen ingen utrustning så att det gick att hitta de snabbt och smidigt. Dels var det bristfälliga rutiner för räddningsarbetet efter lavinen, säger åklagare Christer B Jarlås.

Vill inte bli intervjuad

Försvarsadvokat Tomas Wikner ställer inte upp för någon intervju, men i överklagandet poängterar man till exempel att det visst fanns lavinsändare att tillgå, men att de inblandade själva valde att inte använda dem. Företaget anser också att det fanns rutiner för bedömning och hantering av lavinrisker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödlig lavinolycka i Hamra

Mer i ämnet