150-miljonersbygge ska fylla hålet vid Prästgatan Foto: SWECO

Större hus planeras efter Centralpalatset

Uppdaterad
Publicerad

Det hus som ska ersätta brandskadade Centralpalaset i Östersund börjar nu ta form. Som väntat blir det högre, men däremot innehåller det inga kontor.

I höst vill fastighetsägaren Diös sätta spaden i jorden på rivningstomten vid Prästgatan. Det blir ett hus som bara har mindre likheter med Centralpalatset, utan är mer anpassat till en modern arkitektur.

– Vi har försökt att skapa något som påminner om det gamla, med ett markerat indraget hörn där ingången är. Vi kommer att lägga stor omsorg på detaljer, vid skyltfönstren och entréer, säger Henric Kindblom, projektledare för bygget på Diös.

Centralpalatset

Det nya huset blir sju våningar högt, jämfört med fem våningar i gamla Centralpalatset. Längst ned ligger en suterrängvåning med butiker, ovanpå den ytterligare två våningar med butiker, och sedan fyra våningar med bostäder. Intrycket kommer att bli att det är högre och större, eftersom tornen försvinner och istället blir den nya nivån för taket.

Prislappen är hög, runt 150 miljoner. Det ska jämföras med 120 miljoner som en renovering beräknades kosta. Tidigare hävdades det att en renovering skulle bli för dyr.

– Så är det. Men sedan jag kom in i bilden gick inte huset att renovera, anser Kindblom.

Diös hoppas att det ska vara klart till sommaren 2015. Tvärs över Biblioteksgatan funderar man på att bygga ett inglasat hus, som kan innehålla en restaurang. Östersundarna är trötta på hålet efter Centralpalatset. Det gäller inte minst köpmännen i City, som redan har problem i konkurrensen med olika köpcentra. Därför är en upprustning av området kring Stjärntorget välkommen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centralpalatset

Mer i ämnet