Enligt Claes Wiberg, chef för fastighetsdriften på Ångsta skola, har man fortsatta problem med mikroorganismer i vattnet. Foto: SVT

Drickbart vatten på Ångsta skola – men fortsatta problem

Uppdaterad
Publicerad

I nästan 20 månader har det varit förbud mot att dricka vattnet på Ångsta skola. Men nu visar nya prover att vattnet är drickbart, även om det finns fortsatta problem med mikroorganismer.

Det var redan i början på december 2015 som man upptäckte att vattnet i Ångsta började bli grumligt och lukta illa, och en månad senare blev det förbud mot att dricka vattnet.

LÄS MER: Ledningarna på Ångsta skola ger odrickbart vatten

Efter att nya prover togs i slutet av maj i år så gjordes en kemisk rengöring av vattenledningarna i slutet av juli och ännu fler prover togs. Dessa visade att vattnet är tjänligt, men att det är fortsatta problem.

– Vi har fortfarande lite problem med mikroorganismer. Vi kommer inte tillrätta med problemet, säger Claes Wiberg, chef för fastighetsdriften.

– Det är något i ledningarna som gör att vi får de här svaren och då chansar vi inte. Så länge vi inte har vatten helt utan problem så är vi inte nöjda.

LÄS MER: Nytt vatten i Ångsta dröjer

Eftersom vattnet nu är tjänligt så kan det i teorin drickas, men eftersom vattenproverna visar på förhöjda halter av mikroorganismer så fortsätter kommunen att köra ut vattentankar till skolan.

På måndag kommer Claes Wiberg ha ett möte med vattenenheten för att lägga upp en plan på hur de ska gå vidare i ärendet.

Vad är mikroorganism?

Mikroorganism kallas livsformer som är så små att de inte syns med blotta ögat utan bara i mikroskop.

Mikroorganismer är praktiskt taget alltid encelliga, det vill säga att de består av en enda cell.

Till mikroorganismerna hör främst bakterier, encelliga alger och svampar samt encelliga djur.

Källa: ne.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.