Ångsta skola Foto: SVT

Nytt vatten i Ångsta dröjer

Publicerad

Skolan och förskolan i Ångsta kommer även i höst att få vatten i tankar. Det dröjer med lösning på vattenproblemen.

Det var i början på december förra året som vattnet på bland annat Ångsta skola började bli grumligt och lukta illa. Efter en undersökning så förbjöd Östersunds kommun Ångsta VA-förening att använda vattnet.

Sedan dess har kommunen ställt ut stora tankar med vatten till både skolan och förskolan. Men det har ställt till bekymmer för eleverna ändå, som inte vill duscha efter gymnastiken.

Från början trodde man att en lösning skulle kunna finnas på plats snabbt, men en utredning som gjorts har visat att vattenverket är i för dåligt skick för att det skulle gå att renovera. Den brunn varifrån vattnet kommer klarar inte längre av den ökade konsumtion som har blivit de senaste åren.

Mer pengar krävs

Nu finns ett förslag om att dra en vattenledning från det kommunala vattenledningsnätet i Lockne, tvärs över sjön.

– Det blir en ledning som är ungefär tre kilometer över sjön, men sen måste det grävas på båda sidor också, säger Örjan Jervidal, förvaltningschef på Östersunds kommun.

Men det kostar pengar. Utförarstyrelsen föreslås äska mer pengar, 4,7 miljoner kronor, från kommunfullmäktige för att bygget ska kunna komma tillstånd. Normalt sett ska vatten och avlopp finansieras med avgifter, men eftersom Östersunds kommun äger hälften av Ångsta VA-förening, så krävs skattepengar.

Dröjer flera månader

När bygget av en ny ledning kan komma tillstånd är oklart. Först måste kommunfullmäktige fatta beslut i frågan och då tidigast den 22:a september.

– Det kommer att dröja några månader innan vi kan börja, men förhoppningen är att allt är klart innan vintern, säger Claes Wiberg chef för fastighetsdriften på Östersunds kommun.

Till dess allt är klart fortsätter kommunen att köra ut vattentankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.