Väntetid för rätt hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet stressrelaterade sjukfall har ökat med sammanlagt 57 procent i Jämtland under de senaste fem åren. Ett problem som inte möts upp på hälsocentraler enligt psykologen och forskaren Agneta Sandström som är kritisk till hur psykisk ohälsa hanteras ute på hälsocentraler i landet.

– Psykisk ohälsa stiger och stiger och stiger men man flyttar inte in personal som har kompetens att jobba med sånt på hälsocentraler. Om man ska bli sjuk idag får be till gud att man får något med ryggen så att man får träffa en sjukgymnast för någon psykolog kommer man inte få träffa, säger Agneta Sandström.

Och hur ser det ut i Jämtland för den som söker hjälp när stressen har tagit över. Om man som första steg söker hjälp på en hälsocentral så är det en psykosocial enheten som kopplas in när det rör sig om psykisk ohälsa. Det är en psykolog, kurator eller psykiatrisjuksköterska som ska finnas kopplad till alla hälsocentraler i länet. Kompetensen finns men med ett ökat tryck kan väntetiderna bli långa.   

Jämtlands läns landsting

– Alla hälsocentraler i vårt län har tillgång till de här kompetenserna. Men däremot är det väldigt olika hur långa väntetiderna är, säger Olof Englund, distriktsläkare och medicinsk samordnare för primärvården inom Region Jämtland Härjedalen.

Ohälsan ökar

Problematiken är enligt Olof Englund att den psykiska ohälsan ökar men bemanningen är den samma.  

– Den psykiska ohälsan har klart ökat på senare år. Det innebär att vi har ungefär samma bemanning på våra psykosociala enheter. De kan ha väntetider i bästa fall på några veckor men i sämsta fall på tre månader.

Att få vänta länge på rätt typ av vård kan vara problematiskt.

– Det är klart negativt. Att få komma till doktorn kan man nog göra inom någon dag till någon vecka men det är bara en början. Och ibland ligger lösningen, dels på arbetsplatsen men sen att komma då till psykolog eller kurator och då behöver man få komma dit inom en till två veckor. Det borde vara vår standard egentligen. Det är här vi behöver bygga ut för i nuläget har vi för lite resurser, säger Olof Englund

Region Jämtland Härjedalen har lyft problemet med den ökade psykiska ohälsan för att  förhoppningsvis i framtiden tillsätta mer resurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtlands läns landsting

Mer i ämnet