Foto: SVT

”Vi måste snart låna till löner”

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år är Region Jämtland Härjedalen bankrutt om kostnaderna fortsätter att öka i samma takt som idag.

Idag presenterade regionens majoritetspartier, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sin regionplan för dom kommande åren. Som tidigare känt är regionens ekonomi väldigt ansträngd, till och med så illa att man snart inte ens kan betala ut löner.

– Fortsätter kostnaderna att öka i samma takt som nu så kommer vi inom ett år att måsta låna för att kunna betala ut löner, säger Ann-Marie Johansson (S) regionråd.

Regionens ekonomi

”Vi har inte råd”

Regionledningen har bett regeringen om 900 miljoner kronor i lån och bidrag. Bland annat för att kunna genomföra omställningar i vården som ska sänka kostnaderna på sikt. Tanken är att omfördela så att mestadelen av vården ska ges i primärvården. En del tjänster kan tänkas flyttas från Östersunds sjukhus ut till vårdcentralerna.

– Vi har inte råd att inte göra den här omställningen. Ska vi lösa ekonomin med skattehöjningar så måste vi höja skatten med 50 öre varje år och de håller inte, säger Ann-Marie Johansson (S) regionråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionens ekonomi

Mer i ämnet