Volleybollen får nytt liv – genom nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Volleyboll var stort i Ragunda på 80-talet. Nu är det åter fullt i hallen.

Klockan är sju på kvällen och det strömmar in ungdomar i hallen i Hammarstrand.  Lienecke Luyt, som driver campingen, håller i uppvärmningen. Hon spelade volleyboll hemma i Holland.

– Jag tycker väldigt mycket om idrott. Och jag vill gärna hjälpa till. Det är bra för de nyanlända att komma hit. De sitter hemma och väntar i små rum.

Mohammed hassan Idris från Eritrea skrattar högt när han värmer upp.

– Jag tycker det är jättekul att komma hit och spela volleyboll. Jag får träffa andra som bor här.

Från mitten av 80-talet och cirka 10 år framåt var Ragunda och Hammarstrand känt som ett volleybollfäste med spel i division ett.  Men nätet hamnade i malpåse, så nu njuter dåtidens stjärna Johan Palmquist av att åter se nätet fladdra.

– Det är helt underbart att se att händer något igen. Det är många minnen som kommer tillbaka. Synd bara att inte fler gamla spelare kommer hit.

Sebgat från Afghanistan tycker att väntan på besked om uppehållstillstånd blir lättare när han vet att det är volleyboll på kvällen.

– Ja, absolut. Det är lättare att komma hem efter att ha spelat volleyboll hela kvällen.

De tränar tre kvällar i veckan och spelar tills lampan släcks klockan 22.  Nu söker man medlemskap i volleybollförbundet för att få spela riktiga matcher.

Mohhamed har funnit sig tillrätta. Han studerar till undersköterska och är volleybollspleare.

– Jag har vänner i Gävle, men jag vill bo kvar här, jag tycker så mycket om Hammarstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.