Foto: TT

17-åringens förklaring till fotbollsattacken

Uppdaterad
Publicerad

17-åringen som misstänks för attacken mot Östersunds målvakt tar själv på sig attacken. Han har i förhör förklarat sitt agerande med att han spelat på ett visst resultat i matchen i hopp om att vinna pengar och när det resultatet inte inföll agerade han i besvikelse.

Det var den 15 augusti som 17-åringen från Södertälje greps och anhölls för misshandel och falsk larm efter matchen mot Östersund. Han släpptes dagen efter.

Den förklaring som han gett i förhören är att han hade spelat på matchen, men att resultatet gick fel, enligt åklagaren. 17-åringen säger också att han har agerat helt på egen hand.

Överfallet på Stadsparksvallen

– Han säger att han har agerat impulsivt av besvikelse eftersom resultatet inte gått hans väg, säger Pernilla Törsleff, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Jönköping till SVT Nyheter Jönköping.

Tror ni på den förklaringen?

– Vi utreder vad vi kan styrka, och det har inte framkommit några uppgifter under förundersökningen som talar i någon annan riktning.

Kan det vara så att han tar på sig skulden åt någon annan?

– Det är en spekulation i så fall. Det är inget som vi vet något om, säger Pernilla Törsleff.

Enligt 17-åringen i Jönköping för att eventuellt köpa en bil och passade därför också på att gå på matchen. I övrigt har han enligt åklagaren inte gett så många detaljer kring hur han tänkte när han rusade in på planen och överföll Östersunds-målvakten.

 Det finns inga andra misstänkta personer i ärendet. Förundersökningen beräknas kunna slutföras inom två-tre veckor.

Enling Törsleff är det inte helt klart när och om åtal kommer att väckas mot 17-åringen.

Lägger ner anmälan mot ÖFK-spelare

Samtidigt kom i dag beskedet att åklagaren inte kommer att gå vidare med den anonyma polisanmälan som gjorts mot två av spelarna i Östersund. Enligt anmälaren skulle spelarna ha misshandlat den misstänkte i samband med att han omhändertogs.

– Vi har granskat filmer från händelsen, och där har det inte framkommit något våld från spelarna. Därför väljer vi att inte gå vidare med den delen, eftersom det inte finns anledning att tro att brott har begåtts i den delen, säger Pernilla Törsleff.

I morgon, torsdag, väntas diciplinnämnden fatta sitt beslut om hur överfallet påverkar matchresultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet på Stadsparksvallen

Mer i ämnet