Foto: SVT

Älgar orsakar stora skador på tallar

Uppdaterad
Publicerad

Skogskador orsakade av älg och andra hjortdjur är omfattande i Götaland visar en ny skadeinventering som Skogsstyrelsen genomfört.

– Sammantaget har var sjunde tallstam betats i vintras, vilket är en alltför hög skadenivå, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Räknas även äldre skador in så är det enligt honom vanligare att hitta en tall som någon gång skadats av vilt än någon som aldrig gjort det.

Tallskog drabbas hårdare

Älgar och rådjur går hårdare åt ung tallskog än granar.

– Det smakar bättre för dem, är bättre näringsvärde och lättare att smälta, säger Christer Kalén.

Att tallskog drabbas hårdare har gjort att många skogsägare väljer att föryngra skogen med gran i stället.

– Det blir ju en stor kostnad för dem om många av de träd som planteras drabbas av betesskador.

Detta leder till att gran planteras på marker som är bättre lämpade för tall. Det leder i sin tur till att skogslandskapet förvandlas mot mer renodlade granskogar, vilket är negativt för den biologiska mångfalden, upplevelsevärden av skogen och viltets tillgång på föda.

Plantera fler tallar

I år har 2500 ungskogar i Götaland inventerats. De senaste två årens inventeringar visar att mindre än 15 procent av ungskogen i Götaland är tall.

Vilka åtgärder måste till för att hindra denna utveckling?

– Vi måste jobba för att få markägare att också föryngra med tall och sedan måste älgstammen anpassas neråt.

För den unga granskogen är läget betydligt bättre. Där har en av femtio granar skadats i vinter, enligt Skogsstyrelsens inventering. Orsaken är att älgar och hjortdjur undviker att äta gran. Däremot får trädslag som rönn, sälg, asp och ek som är viktiga för biologisk mångfald allt svårare att växa upp till fullstora träd.

Fortsatt inventering i norr

Skogstyrelsens inventering av betesskador fortsätter i mellersta och norra Sverige. Arbetet ska vara klart i början av juli.

– Sedan kommer vi analysera datan mer på djupet, säger Christer Kalén på Skogsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.