Om inte solcellsföretaget Sesol använder fallskydd korrekt kan de få ett vite på två miljoner kronor av Arbetsmiljöverket. Foto: TT

Solcellsföretag från Jönköping hotas av miljonvite – allvarliga brister i fallskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Allvarliga säkerhetsbrister när solceller monteras har upptäckts när Arbetsmiljöverket har inspekterat ett 30-tal av företaget Sesols arbetsplatser i landet.

Nu riskerar det Jönköpingsbaserade företaget ett vite på två miljoner kronor per tillfälle om de inte agerar.

Vid inspektionerna har flertalet brister med fallskyddet upptäckts. Det handlar om att fasta skyddsräcken saknats, att lösa stegar använts. Även personlig skyddsutrustning har saknats eller använts på fel sätt.

– Fallskyddet brister och det är inte unikt för det här företaget utan det är ett vanligt arbetsmiljöproblem även hos fler företag, något vi kommer att ha ögonen på, säger Mattias Hedengren, regionchef på Arbetsmiljöverket.

”Kan råka riktigt illa ut”

Nu förbjuder Arbetsmiljöverket Sesol att från 22 april utföra arbeten med fallrisker på två meter eller mer utan korrekt fallskydd.

– Det är allvarliga brister eftersom risken är påtaglig för att de som utför arbete på hög höjd utan nödvändigt fallskydd och utrustning kan råka riktigt illa ut. Ingen ska riskera att skadas eller i värsta fall dö av sitt arbete. Med tanke på en ökad efterfrågan på solenergi är solcellsmontering en växande bransch och vi ser samma arbetsmiljörisker vid flertalet arbetsplatser, säger Mattias Hedengren.

Om solcellsföretaget bryter mot förbudet riskerar de ett vite på två miljoner kronor per tillfälle.

Företaget grundades i Jönköping och har idag kontor på 14 platser, framför allt i södra Sverige.

Företagets svar

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Jönköping uppger Fredrik Fransson, Health & Safety manager på Sesol:

”Vi tar de beslut vi fått på största allvar och arbetar aktivt med att säkerställa att alla nödvändiga fallskyddsåtgärder finns på plats vid våra arbetsplatser. Både före och efter Arbetsmiljöverkets beslut har vi implementerat en rad åtgärder, inklusive kompetenshöjande insatser såsom utbildningar i arbetsmiljö och säkerhet för våra medarbetare, förändrade arbetssätt och en ökad intern kontroll.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.