En barnmorska gör så mycket mer än att undersöka gravidmagar. Foto: SVT

Barnmorskan i Bor tar emot hemma

Publicerad

En hörselskada gjorde att Susanna Ekström inte kunde arbeta kvar inom regionen eftersom det blev allt svårare att ta emot patienter. Då föddes idén om att öppna en mottagning hemma.

– Jag upptäckte att jag saknade barnmorskejobbet jättemycket, säger hon.

Hon tar emot oss i villan i Bor utanför Värnamo. Övervåningen används sedan i höstas som mottagning. Här gör hon det mesta som krävs av en barnmorska.

– De flesta tänker bara på förlossningar med rosiga bebisar när man hör barnmorska, men det är så mycket mer.

Hon träffar bland annat kvinnor med klimakteriebesvär eller hjälper mammor med amningen. Men hon tar också emot patienter som vill ha taktilmassage eller par som har sex- och samlevnadsproblem. Hon säger att många med den problematiken tyvärr inte vågar söka hjälp.

– De vet inte alltid att det finns hjälp att få. Man köper viagra på nätet men det finns ju så mycket annat. Det är inte bara penetrationen som är viktig i sexlivet utan det är ju allt annat runt omkring.

Klimakterierådgivning i mataffären

Men söker sig verkligen par som har problem med sitt sexliv hit när de nästa dag kan träffa dig i mataffären?

– Det finns både och. Vissa tänker att henne har jag förtroende för. Så finns det de som tycker att hon bor ju här i Bor och henne vill jag inte gå till. Men jag har ju gett klimakterierådgivning i kön också.

Susanna Ekström har nästan 30 års erfarenhet som barnmorska, mestadels på Värnamo sjukhus. Men en hörselskada för något år sedan tvingade henne att sluta. Hon testade på läraryrket, men insåg snabbt att hon saknade mötet med kvinnorna och nu 62 år gammal har hon uppfyllt sin önskan om att få arbeta hemma. 

– Jag kan säga att jag är hörselskadad och jag klarar av det här eftersom jag har patienterna öga mot öga.

Hon lider av Ménières sjukdom som gör att hon idag bara har mellan 30 och 40 procent kvar av hörseln. På sjukhuset kunde hon till slut inte höra patienter som ringde in. Idag är jobbet lättare.

Tacksam för alla möten

Hennes barnmorskemottagning är den enda privata i länet. Den största gruppen patienter är de som vill ha taktil massage. Gravida kvinnor har hon hittills inte tagit emot här.

Hon tror att det beror på att hon inte har något avtal med regionen vilket gör att kvinnorna då själva får betala vårdkostnaden och det kan kosta runt 5.000 kr med alla besök som krävs. Idag arbetar hon endast 25 procent men om verksamheten går bra kan det bli mer i framtiden.

Blir du rik på det här jobbet?

– Nej det blir jag inte, säger hon och skrattar.

– Jag är så tacksam för alla historier jag ha fått ta del av hos de kvinnor jag mött genom åren. Alla har sin unika historia.

Hon säger att hon ofta tänker på alla de invandrarkvinnor som hon träffat genom sitt arbete.

– Jag brukar tänka att det är mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Vi föder barn på samma sätt. Vi älskar på samma sätt och kvinnor världen över är också uppfostrade till att anpassa sig. Det är ett globalt problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.