Foto: SVT

Bostadsbrist i hela Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen ökar och det saknas bostäder i länets samtliga kommuner. Det visar Länsstyrelsens senaste bostadsmarknadsanalys. Och situationen spås inte vara bättre om fem år.

Bostadsbyggandet ökar i Sverige men inte i Jönköpings län. Nu tror inte kommunerna längre att situationen kommer att vara bättre om fem år, det visar bostadsanalysen som Länsstyrelsen gjort. En förändring från 2014 är att det nu är bostadsbrist i hela länet.

Att framtidsutsikterna spås bli mörka kan enligt Länsstyrelsen bero på att det arbete som görs för att få fram fler bostäder inte är tillräckligt, eller att kommunerna saknar förutsättningar att påverka situationen. Bostadsbyggandet ökar inte i takt med befolkningen.

Inte prioriterat

Länsstyrelsen, som har i uppdrag att redovisa hur kommunerna lever upp till kraven i lagen om kommunernas ansvar att ordna bostäder, menar att arbetet med att ta fram nya riktlinjer för bostadsförsörjning inte är tillräckligt högt prioriterat i flera av länets kommuner.

Endast sju av tretton kommuner har antagna riktlinjer för bostadsförsörjning. För att få tillstånd ett ökat byggande krävs särskilda insatser från kommunerna samt ett samarbete mellan exploatörer, bransch och banker med fler menar Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.