De tar ut mest a-kassa i länet

Uppdaterad
Publicerad

Tranåsborna är de i länet som tar ut mest arbetslöshetsersättning. Det visar ny statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit del av. 2.6 procent av invånarna i kommunen fick under förra året a-kassa

Allt färre personer i landet får arbetslöshetersättning. Det visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF), som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Totalt i hela landet var det färre som fick arbetslöshetsersättning 2016, och det förklaras av den goda arbetsmarknaden, säger Jessica Idbrant, chef för analysenheten på IAF, till Nyhetsbyrån Siren.

Mullsjö sticker ut

Tranås är den kommun i Jönköpings län där flest får arbetslöshetsersättning, 2,6 procent av invånarna. Det handlar om närmare 500 personer. Det kan jämföras med Mullsjö där en procent av invånarna tog ut ersättning, cirka 70 personer. Det är lägst i Jönköpings län.

Antalet ersättningsdagar i Tranås kommun var i snitt 70 per mottagare och i Mullsjö 74.

Färre dagar

I riket var det 2,4 procent av befolkningen som fick a-kassa under 2016. Totalt betalades 12.5 miljarder kronor ut till drygt 237.000 personer.

– Medeldagpenningen har ökat, och det beror på att ersättningstaket höjdes. De som får ersättning får i genomsnitt en högre ersättning än tidigare, säger Jessica Idbrant, till Nyhetsbyrån Siren.

Haparanda var den kommun i landet där flest invånare fick a-kassa. Det handlar om var sextonde invånare. Högsby hade den lägsta andelen invånare med ersättning i landet, 0.9 procent av invånarna.

Så många tar ut a-kassa i din kommun:

Aneby 1.5 procent

Eksjö 1.3 procent

Gislaved 1.5 procent

Gnosjö 1.4 procent

Habo 1.4 procent

Jönköping 1.9 procent

Mullsjö 1.0 procent

Nässjö 1.8 procent

Sävsjö 1.5 procent

Tranås 2.6 procent

Vaggeryd 1.7 procent

Vetlanda 1.3 procent

Värnamo 1.7 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.