Foto: SVT

Döda spädbarnens föräldrar vill ha ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till de två spädbarn som dog i Eksjö kommun i somras begär nu ersättning för den tiden de satt anhållna. Föräldrarna var till en början misstänkta för att ha vållat de båda barnens död, men friades senare från alla misstankar.

Det var den 24 juli i år som två spädbarn avled under oklara omständigheter. En förundersökning om grovt vållande till annans död inleddes och föräldrarna delgavs misstanke.

Föräldrarna frihetsberövades inledningsvis men försattes på fri fot den 27 juli efter att det preliminära obduktionsbeskedet inte visade något som talade för att någon vållat dödsfallen. Det fanns inte heller något annat i utredningen som pekade på sådana omständigheter.

Döda spädbarn

Förundersökningen las ner

Men det dröjde ända till slutet av november innan åklagare meddelade att förundersökningen lagts ner efter att den utvidgade rättsmedicinska undersökningen visat att de båda barnen dött av dubbelsidig lunginflammation.

Föräldraparet ansöker nu om ersättning från Justitiekanslern för den tid då de satt frihetsberövade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döda spädbarn

Mer i ämnet