I samband med spädbarnens dödsfall startade kommunen en egen utredning för att ta reda på om man brustit i sina rutiner. Foto: SVT

Sjukdom bakom spädbarns död

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren meddelar idag att förundersökningen gällande två spädbarns död i Eksjö kommun i somras läggs ned. Inget brott bedöms ligga bakom.

Enligt chefsåklagare Klas Lorefors avled barnen av dubbelsidig lunginflammation.

– Enligt utlåtandena framgår det att båda barnen drabbats av akut dubbelsidig lunginflammation samt att de tros ha smittat varandra. Vidare framgår att små barn ofta reagerar med vaga ospecificerade allmänsymtom på allvarliga infektioner, säger Klas Lorefors i ett pressmeddelande.

Döda spädbarn

Klas Lorefors berättar vidare att eftersom immunförsvaret dessutom inte är helt utvecklat kan förloppet vara mycket snabbt.

– Inte heller i övrigt i utredningen har framkommit omständigheter som talar för att brott förekommit,

Föräldrarna frihetsberövades

Det var den 24 juli i år som två spädbarn avled under oklara omständigheter. En förundersökning om grovt vållande till annans död inleddes och föräldrarna delgavs misstanke.

Föräldrarna frihetsberövades inledningsvis men försattes på fri fot den 27 juli efter att det preliminära obduktionsbeskedet inte visade något som talade för att någon vållat dödsfallen. Det fanns inte heller något annat i utredningen som pekade på sådana omständigheter.

Lägger ner förundersökningen

Efter en utvidgad rättsmedicinsk undersökning vars resultat redovisades till polisen den 22 november, läggs alltså förundersökningen ner.

– Efter genomgång av förundersökningen har jag i dag beslutat att lägga ned förundersökningen då anledning numera saknas att brott förövats, säger Klas Lorefors.

Kritisk till utdragen process

Mannens advokat Mikael Svegfors säger så här om åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen.

– Rättsmedicinalverkets undersökning, som tagit fyra månader, bekräftar det min klient har hävdat, att föräldrarna inte har haft med dödsfallen att göra.

Vad säger du om att utredningen har tagit så lång tid?

– Det kan man ju bara vara kritisk till. Vi har inte fått någon egentlig förklaring till varför det tagit så lång tid. Det har funnits uppgifter att en rättsläkare varit sjuk och borta ett tag. När det är ett så här uppmärksammat fall är det människor som far illa, man önskar att det hade blivit annorlunda, säger Mikael Svegfors.

Hur har den här tiden varit?

– Hon har mått utomordentligt dåligt. En stor del i det har varit uttalanden på sociala medier från folk som inte har vetat alls vad som hänt. Det är ett sätt att lägga sten på bördan. Föräldrarna har förlorat två barn och blivit misstänkta för brott, då är det svårt att sörja. Nu kan den processen komma igång.

Borde inte föräldrarna sett att barnen var svårt sjuka?

– Det var mycket små barn, för tidigt födda. Det har inte alls varit självklart att man kan upptäcka det här, det kan gå utomordentligt fort och det är det som har hänt i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döda spädbarn

Mer i ämnet