Foto: SVT

Elmia Scandinavian Horse show

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Jönköping sände på onsdagen direkt från Elmia Scandinavian Horse show där stora nationella tävlingar i hoppning och dressyr, auktion och mässa med över 100 utställare samlas under ett och samma tak.

Se live-sändningen i efterhand i spelaren ovan.

Under onsdagen inleds den fem dagar långa Elmia Scandinavian Horse show i Jönköping.

– Det har gått fort, det är mindre än ett år sedan vi fick idén och det känns fantastiskt att vi redan är igång. Det blir en ny företeelse och mötesplats i hästsverige, säger Lisen Bratt, som är en av initiativtagarna till arrangemanget.

I år används två av hallarna på Elmia, men arrangemanget kan komma att växa till kommande år.

– Det finns ju fem hallar här.

Stora prispengar

Evenemanget innefattar bland annat internationella tävlingar i hoppning och dressyr, auktioner, shower och mässa. På torsdag är det stor grand prix-hoppning med 1,5 miljon kronor i prispengar.

– Det här är viktigt för svensk ridsport. Det är spännande med nya evenemang, säger Rolf Göran Bengtsson, som är en av landets mest meriterade hoppryttare.

Men finns det inte tillräckligt många tävlingar i Sverige redan?

– Jämfört med andra länder har vi ganska få tävlingar på hemmaplan. Därför är det viktigt att det blir fler tävlingar i Sverige och att standarden på dem höjs. Det gynnar svenska ryttare när de sedan ska ut och tävla internationellt.

Tävlingsprogrammet innehåller många klasser, från ponny till senior elit i både hoppning och dressyr.

Dressyrryttare från Gränna

Och dressyrryttaren Mikaela Aldrin Danielsson, som har verksamhet på Sandviks gård utanför Gränna, tycker det är stimulerande att få tävla på hemmaplan.

– Det är fantastiskt roligt och kul när det är på hemmaplan. Jag har bara 20-25 minuter hit, i vanliga fall får jag ofta åka långt till tävlingarna.

Även Jens Wikström, hoppryttare från Jönköping, tycker det är roligt med tävlingar på hemmaplan. Efter en fefri hoppning på hästen Sir Liberty sa han så här:

– Arrangemanget är fantastiskt. Utrymmena här på Elmia är jättebra. Publiken kommer nära, men inte alltför nära unghästarna, som lätt kan bli skrämda.

Stor hästauktion

Under året Elmia Scandinavian Horse blir det också en stor hästauktion.

– Vi har valt ut 30 riktigt bra lovande hopphästar. De kommer att löshoppas inne på den stora arenan och sedan blir det budgivning där vi får se de här fina hästarna få nya hem, säger Lisen Bratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.