Henrik Lindberg i KFUMs nya gym. Foto: Anna-Karin Hedén/SVT

Energigym ska funka för alla

Publicerad

Ytterligare ett gym öppnar nu i Jönköping. KFUM slår upp portarna till ett gym där fokus ligger på personer med någon funktionsnedsättning. – Vi har sett att det finns ett behov av det här, men alla är välkomna, säger Henrik Lindberg.

Under flera års tid har planerna funnits på ett gym som är speciellt anpassat för personer med funktionsnedsättning. Nu blir drömmen verklighet med Energigymmet på Ungdomens hus i Jönköping, som drivs av KFUM.

– Vi vill stärka människor och inspirera till ett aktivt liv. Vi har sett ett behov bland till exempel rullstolsburna, men vi vill också att gymmet ska vara tillgängligt för alla, säger Henrik Lindberg på KFUM.

Alla är välkomna

Redan idag finns olika grupper av aktiva med någon form av funktionsnedsättning i verksamheten. Det här blir en möjlighet för dem att träna på maskiner som är bättre anpassade. Men alla är välkomna att träna.

– Vi hoppas nå nya grupper. Det kan vara seniorer eller andra som kanske inte är så vana att träna. Kanske någon som fått en skada nyligen. Det kan vara föräldrar som har barn som går på någon aktivitet här och som vill få ihop livspusslet och kan passa på att träna under tiden som de väntar på sitt barn, säger Henrik Lindberg.

Sjukgymnastik

Planer finns på att utöka verksamheten kring gymmet ytterligare på sikt. Bland annat hoppas KFUM kunna erbjuda sjukgymnastik på plats i huset. På onsdagskvällen invigs det nya gymmet. I samband med det kommer Victor Sjökvist berätta om sin resa och medverkan på Paralympics i Rio tidigare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.