EU-migranterna tvingas flytta från campingen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag har flertalet av de EU-migranter som finns i Jönköping ingenstans att bo. På fredagsmorgonen tvingades de flytta ut från stugorna på Rosenlund, där de kunnat bo under vintern.

När SVT kommer till platsen vid 8-tiden på morgonen är det fortfarande bitande kallt, bara ett par plusgrader.

Det råder febril verksamhet i stugorna. Alla packar sina tillhörigheter i väskor och plastsäckar och städar ur sina hus.

– Jag vet inte hur jag ska bo, säger en kvinna. Förmodigen under en bro. Men det jag är mest orolig över är att det kan finnas människor som vill oss ont.

Inga kommunpengar

Sammanlagt har det bott 36 EU-migranter i stugorna under vintern. Många har hoppats på en förlängning eller någon ny lösning. Men från kommunens sida har man gjort klart att man inte skjuter till mer pengar.

– Det är en sorgens stund, säger Iréne Linddahl, samordnare för Kyrkhjälpen Jönköping-Huskvarna.

Hos säger att några har köpt gamla bilar som de kan bo i, andra kommer att bo utomhus under broar eller på andra platser. En del av dom kommer att åka hem.

Vill starta vinterhärbärge

Tolv av dom har också anmält sig till Hjärta till Hjärtas hemvändarprogram, som innebär att de får hjälp till arbete i hemlandet.

Kommunen har sagt nej till mer pengar under sommaren, men Kyrkhjälpen ska nu söka föreningsbidrag för 2017 med tanke att starta ett vinterhärbärge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.