Foto: SVT

SD-politiker i Habo lämnar partiet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas kommunpolitiker i Habo, Lennart Karlsson, har valt att lämna partiet. Det berättar nu partiets informationsansvarige.

Det var tidigare i våras som organisationen ”Inte rasist, men...” och tidningen Jönköpings-Posten publicerade uppgifter om att Lennart Karlsson, kommunfullmäktigeledamot för SD i Habo, gjort inlägg på rasistiska sajter på nätet, där han bland annat skrutit om olika krigsförbrytelser.

Själv menade Lennart Karlsson att någon kapat hans konto och att det inte var han som låg bakom de kontroversiella inläggen.

Storm kring SD-politiker

Efter avslöjandet anmälde politikern organisationerna ”Inte rasist, men...” och ”Researchgruppen” för dataintrång, men i förra veckan blev det känt att polisen lägger ner utredningen.

Det har heller inte gått att hitta några bevis för att Lennart Karlssons konto blivit kapat eftersom det är svårt att spåra uppgifter långt tillbaka i tiden.

Lämnat partiet

Och nu har alltså Lennart Karlsson själv valt att lämna Sverigedemokraterna.

– Vi fick indikationer på det i förra veckan och i dag har det bekräftats av partiets medlemsutskott och de i sin tur har valt att utestänga Lennart Karlsson från partiet, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig för Sverigedemokraterna. 

Vad betyder det?

– Det är så gången är när medlemmar lämnar partiet innan ett ärende utretts klart. Skulle Lennart Karlsson sen vilja bli medlem igen måste ärendet återupptas, säger Henrik Gustafsson.

Enligt Henrik Gustafsson skulle ärendet med Lennart Karlsson kommit upp på partistyrelsens dagordning nu på söndag. Medlemsutskottets föreslagna linje vill han inte kommentera.

På semester

Olle Moln-Teike, ordförande för Sverigedemokraterna i Habo/Mullsjö, bekräftar också han att Lennart Karlsson lämnat partiet och därmed sina politiska uppdrag för Sverigedemokraterna i Habo. Lennart Karlsson har också uppmanats att släppa sina mandat i fullmäktige och Olle Moln-Teike har även informerat Lennart Karlsson om att partiet utestängt honom.

Lennart Karlsson själv befinner sig på semester och har hittills inte velat kommentera varför han valt att lämna partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storm kring SD-politiker

Mer i ämnet