Fler kontroller har gjort skolbussarna säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett tiotal år tillbaka kontrolleras skolbussarna i Jönköping på Krängsbergs trafikplats varje höst. Och det har haft en positiv effekt på säkerheten.

– Jag vill nog hävda det. Jag har varit med nästan från början och då hade vi fler brister på skolbussarna än vi har i dag. Nu är det väldigt fräscha skolbussar här i Jönköping, säger Thommy Elgh, trafikpolis.

Det är Jönköpings kommun som bjuder in de företag som kör skolskjutsar i kommunen till kontroll- och informationskvällar. Tre kvällar denna vecka kontrolleras skolbussarna på Krängsbergs trafikplats strax söder om Jönköping.

Trafikpolisen

– Vi poliser och bilinspektörer som vi har med oss gör flygande inspektion. Vi kontrollerar fordonets skick, belysning, däck, vindrutetorkare och att allt funkar. MHF och NTF kontrollerar alkolås och att brandsläckningsutrustning är med, säger Thommy Elgh.

Positiva till kontroll

Smålandsbussen har runt 20 mindre bussar som de kör skolskjutsar med. De är positiva till den årliga kontrollen av sina fordon.

– Det är jättebra att få ett kvitto på att grejerna är i ordning och behöver det göras någonting så får vi åtgärda det, säger Jan-Erik Brandt, som är reparatör på bussbolaget.

Har förändrats

Han har jobbat länge i branschen och säkerhetstänket när det gäller skolskjutsar har förändrats.

– Vi har vanliga besiktningen en gång om året och sedan har vi den här i Krängsberg varje år i oktober till november. Utöver det har vi en extra bromskontroll, det tycker jag är jättebra. Så var det inte när jag började, då var det bara ordinarie besiktningen varje år, säger Jan-Erik Brandt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikpolisen

Mer i ämnet