Foto: SVT

Fler landsting inför fotoförbud

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings och Västmanlands läns landsting inför förbud mot att fotografera och filma på sjukhusen, om man inte frågar först, rapporterar Ekot. Frågan har diskuterats även i Härjedalen och Gotland.

I Jönköping är det blivande föräldrar som fotar och filmar under förlossningen så pass mycket att barnmorskorna upplever det som ett arbetsmiljöproblem.

Flera barnmorskor har hängts ut med namn och bild på sociala medier då föräldrarna inte varit nöjda.

– Jag upplever att det blivit mer fotografering, att man filmar mer och att man även tagit in proffs-fotografer. Det har ökat, säger Jill Andersson, barnmorska på länssjukhuset Ryhov i Jönköping till P4 Jönköping.

Nya riktlinjer

Därför kommer nu Region Jönköpings län att gå ut med nya riktlinjer där det blir förbjudet att filma och fotografera om man inte först har frågat personalen.

– Det är ett förtydligande. Vill du fotografera, fråga först. Så vi kommer under våren att gå ut med information, säger Helen Ulvegard, kommunikationsstrateg på region Jönköping, till P4 Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.