Foto: Linda Mathillas

Från galleri till ett allaktivitetshus

Publicerad

I maj nästa år öppnar ett nytt allaktivitetshus för främst ungdomar och föreningar i Huskvarna. Det är Galleri Smedbyn som nu görs om. Huskvarna FF ska driva verksamheten tillsammans med Jönköpings kommun.

I flera år har det tvistats om vad som egentligen ska hända med Galleri Smedbyn i Huskvarna. Ägaren Leif ”Brand-Johan” Johansson som drivit galleriet i över 40 år ville sälja byggnaden till kommunen som inte ville köpa den.

Istället började förhandlingen med Huskvarna FF och på fredagen presenterades så planerna på ett allaktivitetshus. Här ska rymmas fritids-, bildnings-, förenings- och integrationsverksamheter så som upplägget ser ut nu.

Men planerna fortsätter och kommer så att göra tills dess att invigningen sker i maj 2017.

– Vi tror att vi kommer att få ett levande Smedbyn med aktiviteter i olika inriktningar. Det saknas idag naturliga träffpunkter för människor som bor i Huskvarna där man kan träffas, umgås och lära sig nya saker, säger Stefan Axelsson, ordförande i Husqvarna FF.

Vad vinner Huskvarna FF på det här?

– Vi har en lång historia av socialt engagemang. Just att få en bra fritid för våra medlemmar och att vi breddar vårt arbete och kontaktnät.

Galleriet på 2000 kvadratmeter avvecklas om bara någon månad och även om det är med stort vemod som initiativtagaren lämnar sitt livsverk är Leif ”Brand-Johan” Johansson positiv till att det satsas på ungdomarna.

–Jag har alltid haft ett resonemang att allt är möjligt, inget är omöjligt. I ett allaktivitetshus gäller det att fortsätta med den ideologin så jag tror att det här ska bli ett riktigt bra avslut på mitt livsverk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.