Fullt på IVA i Sunderbyn – patienter flygs iväg

Uppdaterad
Publicerad

Intensivvårdsavdelningen på Sunderbyn är överfull och det gör att man nu ser över möjligheten att flyga patienter till andra sjukhus. Det skriver Norrbottens-Kuriren.

Det råder hårt tryck på det sex intensivvårdsplatser som finns i Sunderbyn. För tillfället har man nio patienter till de sex platserna och därför flyttas nu de som inte ryms på Sunderbyn till andra sjukhus i länet. Redan nu har en patient flyttats till Gällivare sjukhus för intensivvård.

Per Marcusson som är verksamhetschef vid Sunderbyn, säger till tidningen att det finns en risk att flytta patienter som är i behov av intensivvård, men att det är nödvändigt för att kunna upprätthålla en god vård.

Landstinget i Norrbotten sparar

Antalet patienter på avdelningen kan variera kraftigt men det ska ha skett en tydlig ökning under senare år. Ökningen bedöms fortsätta samtidigt som en mer komplicerad intensivvård kommer att behövas. Därför utökas nu antalet platser på Sunderby sjukhus från dagens sex till tio år 2021.

Om det sparförslag från landstinget som finns (inriktningsbeslutet klubbades igenom igår) blir verklighet kommer både IVA i Kalix och Kiruna att läggas ner vilket innebär att intensivvårdspatienter från de sjukhusen ska till Sunderbyn eller Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landstinget i Norrbotten sparar

Mer i ämnet