Foto: SVT

Gratis mammografi ska locka fler

Publicerad

Sedan första juli är mammografin gratis i Jönköpings län och förhoppningen är att ännu fler kvinnor än hittills ska komma till sjukvården för regelbunden undersökning.

– Jag tror att det blir jättebra för det innebär att de kvinnor som kanske har haft svårt med den utgiften kommer att komma till mammografin, säger Kerstin Hillergård, områdeschef mammografi Region Jönköpings län.

Alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till mammografi vartannat år. Det är omkring 40 000 kvinnor per år i Jönköpings län. Tidigare kostade undersökningen 100 kronor och då kom 87 procent av kvinnorna.

– Det är en bra summa naturligtvis. Vi har en hög deltagarfrekvens. Men ju fler kvinnor som kommer och röntgar sina bröst, desto mindre risk att man inte blir botad, menar Kerstin Hillergård.

Varit för dyrt

Gratis mammografi har redan provats i Stockholm och i Göteborg och där ökade deltagandet med tre procentenheter och i områden där man tror att kvinnor har sämre ekonomi ökade det med sex procentenheter.

– Jag hoppas att det ska komma ännu fler till mammografi, för mammografi är bra, säger Kerstin Hillergård, med eftertryck.

Men det var ju inte särskilt dyrt tidigare heller?

– Nej, men det finns många kvinnor som tycker att de där 100 kronorna har varit för dyra och man har inte kommit hit.

– Får vi 90 procents deltagande, eller 92 procent, så kan vi vara jättenöjda här, menar Hillergård.

”En stor besparing”

Efter försöken i Stockholm och i Göteborg, och även försök i Linköping, så togs ett nationellt beslut om att införa gratis mammografi i hela landet. I Region Jönköpings län finns mottagning i Jönköping och i Värnamo. På Höglandet finns en mobil mottagning som är inredd för screening och som flyttas runt mellan orterna.

– Det är ju naturligtvis en stor besparing för samhället men det är ju också en besparing för kvinnan, hennes familj och anhöriga att man upptäcker den här bröstcancern så tidigt så att den går att operera bort i tid, förklarar Kerstin Hillergård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.