Grattis på skottdagen!

Uppdaterad
Publicerad

På måndag har ett antal personer runt om i länet anledning att fira lite extra. De som är födda den på skottdagen får ju bara fira sin riktiga födelsedag vart fjärde år. Här kan du se hur många som firar just i din kommun.

Totalt i landet fyller 6.355 personer år den 29:e februari, drygt 200 av dem bor i Jönköpings län. De har därför extra stor anledning att fira på måndag. Flest födelsedagsfirare finns i Jönköping och Gislaved, medan Aneby och Gnosjö inte kan stoltsera med några skottdagsbarn över huvud taget.

De flesta skottdagsbarn brukar ändå fira sin födelsedag antingen den 28 februari eller 1 mars. Och även fast de bara får fira sin ”riktiga” födelsedag vart fjärde år så åldras de i samma takt som resten av befolkningen, på gott och ont.

Även för de som inte är födda på skottdagen kan dagen ha stor betydelse. Enligt traditionen får till exempel ogifta kvinnor passa på att fria till män på just skottdagen. Skottåret infaller också med ett antal stora händelser som till exempel sommar-OS, fotbolls-EM för herrar, presidentval i USA och på Island.

Antalet födelsedagsbarn i Jönköpings län

Aneby 0

Eksjö 7

Gislaved 24

Gnosjö 0

Habo 8

Jönköping 74

Mullsjö 7

Nässjö 18

Sävsjö 10

Tranås 13

Vaggeryd 11

Vetlanda 18

Värnamo 18

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.