Rickard Nordin (C), riksdagsledamot från Eksjö. Foto: Hamid Ershad Sarabi

Han kräver att lagen om kameraövervakning ses över

Uppdaterad
Publicerad

Många har reagerat på Högsta förvaltningsdomstolens beslut om att det ska behövas tillstånd för att filma med drönare. Rickard Nordin (C), riksdagsledamot från Eksjö, har lämnat in en interpellation till justitieministern där han kräver en lagändring.

Enligt Rickard Nordin, centerpartiets energipolitiske talesperson, behöver den gamla lagstiftningen uppdateras efter den teknikutveckling som varit. Lagen om kameraövervakning som Högsta förvaltningsdomstolen utgått ifrån är enligt Nordin från 1977 och mycket har hänt sedan dess.

– Då fanns ju inte ens några drönare. Det här är ett typexempel på när tekniken har sprungit ifrån politiken.

Drönare

”Drabbar en miljardindustri”

Det var i förra veckan som Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i en dom mot ett Linköpingsföretag att en drönare med kamera är en övervakningskamera. En dom som får förödande konsekvenser, enligt Rickard Nordin.

– Det är ju en miljardindustri som nu måste trycka på stoppknappen. Det finns jättemånga framför allt mindre företag som fotar till olika  evenemang och till nyhetsbyråer, företag som ger ut böcker med flygfoton osv, som helt enkelt får lägga ner.

Läs också: Drönardom ”tar död på en hel bransch”

Men är inte den här domen ett sätt att kontrollera att människors integritet bevaras?

– Jo, samtidigt kan du stå på en kulle och ta en bild med mobil riktad nedåt. Man får använda sunt förnuft, har du den inom synhåll och sköter den på ett okej sätt så ska inte det vara något problem. Man får ju använda mobiltelefoner till att filma på allmän plats och det är många gånger ett större problem än människor som använder drönare. Då blir ju den här domen ganska konstig.

Vill ändra lagen

Nu har Rickard Nordin lämnat in en interpellation och ställer justitieminister Morgan Johansson till svars för lagstiftningen och kräver att han agerar för att lagen ändras.

– Jag vill att man ser över lagens och det skyndsamt. Det ska gå att flyga drönare ungefär som innan. Det är väldigt få som använt drönare för att kränka någons integritet. Självklart ska man be om lov om man till exempel vill flyga över någons tomt precis som om man vill gå över den, men att förbjuda det helt det är ju konstigt.

Finns det inte en risk att drönare missbrukas om det inte är ett totalförbund mot kameror?

– Nej, det tror jag inte och det har vi inte sett. Det här känns mer som om datainspektionen har gått handlingarna i förväg. Jag tycker att det finns ett mycket större problem med mobiltelefoner som används integritetskränkande. Och det är ju ingen som vill totalförbjuda det. Vi måste hantera avarterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet