”Jobben finns i hästnäringen”

Uppdaterad
Publicerad

Hästnäringen är, enligt branschorganisationerna, en outnyttjad resurs som kan skapa många jobb och intäkter. Det gäller bara att få politikerna att inse det och idag bjöd hästverige in både rikspolitiker och lokala politiker till en träff i Jönköping.

Jönköpings Fältrittklubb idag på förmiddagen. Regionpolitikern och kristdemokraten Stina Sinclair sken som en sol när hon för första gången på många år entrade hästryggen.

– Det är underbart att sitta på en hästrygg, bland det bästa som finns. Jag måste tvinga barnen att börjar rida så att jag kan komma hit oftare, säger hon.

Friskvård

Stina Sinclair var en av fåtalet politiker från Jönköpings län som kom till träffen. Bara tre var representerade men å andra sidan mer engagerade. De lyssnade uppmärksamt när representanter från de olika grenarna inom hästsporten belyste sina problem. Det handlade bland annat om prioritering av kommunala bidrag, jämlikhet och friskvård.

– Svenska ridsportförbundet har i många år till exempel drivit frågan om att få friskvårdspeng till ridsport. Men trots flera löften genom åren så har det inte hänt något, konstaterade Stefan Johanson, VD för Hästnäringens nationella stiftelse.

Och just detta har också riksdagsledamoten Emma Hult (MP) från Jönköping motionerat om.

– Det finns undersökningar på att människor mår bra av att vara med hästar och ridsport borde vara godkänt för friskvårdspeng, menar hon.

Hästbrist

Andra problem näringen brottas med är en begynnande hästbrist eftersom många uppföddare slogs ut eller minskade sin avel under den ekonomiska krisen.

– Det var så illa, lite beroende på hästras, att aveln gick ner mellan 30-50 procent, säger Olle Kindberg, ordförande i avelsföreningen SWB.

Branschen efterfrågar nu en tydligare lagstiftning vid försäljning av hästar så att svensk hästavel kan konkurrera på bättre villkor.

Målet är att fram till 2020 öka antalet hästar i Sverige med 20 000, öka antalet aktiva inom näringen med 10 000 och att skapa 1000 nya fasta jobb.

Emma Sinclair (KD) kliver av hästen och ger ett löfte:

– Nu kommer jag att ta tag i hästfrågan, jag tror det är en bortglömd resurs.

Fotnot: Idag finns det runt 360 000 hästar i Sverige och Småland hör till en av de fyra hästtätaste regionerna i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.