Foto: Jonatan Nilsson

Jönköpingscyklisten satsar på VM-medalj

Uppdaterad
Publicerad

Under hela våren har Martin Setterberg från Jönköping tränat och tävlat för att hoppas på att bli uttagen till VM i Tjeckien. Tillsammans med Alexandra Engen är Martin den andra cyklisten från Jönköping som förbundet tagit ut till Mountainbike-VM.

– Det är väldigt stort för mig med tanke på att VM är det högsta som jag kan nå i år. Och det är jag otroligt glad över att jag kan nå, säger Martin Setterberg.

Martin är 20 år och cyklar för IF Hallby. Han har tagit flera SM-medaljer under sin karriär bland annat två guld under SM hemma vid Hallby 2014. Men den största meriten hittills anser han är EM-bronset som han lyckades ta i Huskvarna för bara några veckor sedan.

– Det var jättekul och att tävla med så många i publiken som hejar på mig. Det tog ett tag innan jag förstod vad som hade hänt, säger Martin.

Vad kände du när du fick beskedet att du skulle till VM?

– Jag blev glad. Det var ingen självklarhet. Sen har jag kämpat väldigt hårt både för att få komma med i EM och VM nu. Så det känns skönt att få en bekräftelse på att man lyckats göra det.

Lite fritid

För att lyckas ta sig till EM och VM har Martins tränare lagt upp ett hårt schema som samtidigt ska fungera med jobbet på en cykelbutik i Jönköping. I slutänden blir inte mycket tid över till något annat. Än så länge tycker Martin att det är värt all slit för han vet vad han har för målsättningar, en medalj i sprint under VM. Men han nöjer sig inte där.

– Jag skulle vilja bli så bra som möjligt. Sen är det väl dumt att säga att man ska bli bäst i världen för dit kanske man inte når men jag vill bli så bra som möjligt.

Men du vill bli bäst i världen?

– Jag skulle vilja bli bäst i världen, säger Martin Setterberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.