Foto: TT/Arkiv

Johan Gustafsson släpptes i öknen

Uppdaterad
Publicerad

Den kidnappade Mali-svensken Johan Gustafsson ska enligt uppgifter till AFP ha släppts i öknen, men många detaljer kring frisläppandet är ännu oklara. Enligt journalisten och Afrikakännaren Bengt G Nilsson är det dock troligt att en lösensumma betalats ut. – Jag har svårt att tro att Johan hade blivit frisläppt utan någon form av kompensation – och då talar vi om rätt stora penningsummor, säger han i SVT:s ”Gomorron”

Johan Gustafsson, som tillsammans med flera andra turister, kidnappades under en motorcykelsemester i staden Timbuktu 2011, ska enligt uppgifter till AFP ha hittats i öknen efter att ha släppts av den al-Qaida-gren som hållit honom fången under nära sex års tid.

Uppgifterna ska ha kommit från en säkerhetskälla i Mali, som till nyhetsbyrån sagt att landet ”varit delaktig i den svenske gisslans frisläppande”.

Svensk man kidnappad i Mali

LÄS MER: Kidnappade Mali-svensken släppt

Varken utrikesminister Margot Wallström eller Anders Wretling, tillförordnad chef på utredningsenheten på polisens nationella operativa avdelning, har närmare velat kommentera exakt hur frisläppandet gått till, men från regeringshåll har man hela tiden betonat hur väl samarbetet mellan de två organisationerna fungerat.

”Viktigt att hitta mellanhand”

Inte heller har några detaljer om vilken form av förhandlingar som förts avslöjats, och enligt journalisten och Afrikakännaren Bengt G Nilsson, gäst i  SVT:s ”Gomorron”, är en av de viktiga frågorna nu med vilken part samtalen har hållits – och huruvida det funnits en mellanhand.

– Det är skillnad på att förhandla med ett kriminellt nätverk och en stat. Man får hitta en form av mellanhand – det kan vara en hjälporganisation, en religiös ledare eller en politiker – någon person som båda sidor litar på. Och det är oerhört viktigt att hitta en sån.

Enligt Bengt G Nilsson är det troligt att det under förhandlingarna med kidnapparna funnits en eller fler inflytelserika stater, detta då Sverige historiskt sett inte har en närmare relation med staterna i regionen.

– Förhandlingarna måste ske i flera steg, man kan inte förhandla direkt med kidnapparna. Och då är det intressant att se hur Sverige har gått till väga. Stämmer det som Wallström säger att UD och polisen har gjort ett bra jobb så måste de ha anlitat en annan som ligger närmare kidnapparna. Den man tänker på i första hand är den franska underrättelsetjänsten som har ganska god insyn i den här regionen och har goda kontakter. Jag har svårt att tänka mig att det skett utan påverkan av inflytelserika stater, och det är spännande att fundera över.

”Stora penningasummor”

Ytterligare en viktig fråga vad gäller Johan Gustafssons frisläppande gäller huruvida man från svensk sida betalat ut några lösensummor.

Enligt SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås ska kidnapparna ha krävt enorma summor för att släppa Gustafsson – nära 200 miljoner kronor har nämnts.

LÄS MER: Johan kidnappades 2011

Margot Wallström har tidigare betonat att man från svenskt håll som princip att inte betalar någon form av lösen, men enligt Bengt G Nilsson är det inte troligt att Johan Gustafsson släppts utan någon form av ekonomisk kompensation.

LÄS MER: Wallström: ”Han var vid gott mod”

– Hon pratar om sin princip – att Sverige har som princip att inte betala. Men som alla vet kan man ju rucka på en princip om det är skarpt läge. Jag har väldigt svårt att tro att Johan hade blivit frisläppt utan någon form av kompensation till kidnapparna. Och då talar vi om rätt stora penningsummor.

Bakgrund: Johan Gustafsson

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, nederländaren Sjaak Rijke, en britt/sydafrikan och en tysk man på restaurang i Timbuktu i norra Mali, enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet