Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Wallström: ”Han var vid gott mod”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström har pratat med den frisläppta Johan Gustafsson som kidnappades i Mali 2011. Enligt henne var han vid gott mod.
– Det var fantastiskt fint och gripande att få hälsa honom välkommen tillbaka till Sverige, säger hon.

Utrikesministern och polisen vill inte ge fler detaljer kring hur själva frisläppandet gick till eller var Johan Gustafsson befinner sig i nuläget.

LÄS MER: Svenske Johan Gustafsson frisläppt

”En glädjens dag”

Under eftermiddagen kom Johan Gustafsson till Sverige och återförenades med sin familj. Då träffade även Margot Wallström honom.

– Det är klart att det är en glädjens dag. Vi har aldrig haft en svensk som har varit kidnappad i så lång tid, fem år och sju månader, säger hon.

LÄS MER: Detta har hänt – Johan kidnappning

Några detaljer om hur arbetet sett ut vill inte Margot Wallström dela med sig av. Hon berättar att de har arbetat med ärendet sen de tillträdde.

– Precis som vi arbetar med alla konsulära ärendet, det är förstås viktigt och många gånger svårt men här har vi försökt använda alla våra politiska och diplomatiska kanaler, säger Margot Wallström.

Samarbete mellan polisen och UD

Utrikesdepartementet och polisens nationella operativa avdelning, NOA, har samarbetat med ärendet. Men vilka de andra samarbetspartnerna är vill hon inte gå in på.

– Vi har hittat samarbetspartners och det här tålmodiga arbetet har gett resultat. Det är vi såklart mycket glada för idag, säger Margot Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet