Johan Gustafsson, den 42-årige svensk från Värnamo som varit kidnappad i Västafrikanska Mali sedan 2011, har släppts av en grupp med koppling till al-Qaida. Hur frisläppandet gått till vill varken utrikesministern Margot Wallström (S) eller Anders Wretling, tillförordnad chef på utredningsenheten på polisens nationella operativa avdelning, kommentera. Enligt nyhetsbyrån AFP ska han ha hittats i öknen.
LÄS MER: Detta har hänt – Johan kidnappades 2011
Det var under en motorcykelsemester genom Afrika som svensken, tillsammans med flera andra resenärer, kidnappades i staden Timbuktu av terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim. En tysk man som gjorde motstånd sköts till döds. Sedan dess har Gustafsson varit fånge hos gruppen tillsammans med Stephen McGowan från Sydafrika.
Under de drygt 2000 dygn som Johan Gustafsson varit fånge hos al-Qaida har informationen om hans situation varit mycket knapphändig. Men hans familj hemma i Sverige ska då och då ha fått enstaka livstecken från honom, bland annat i form av videofilmer. Senast i mars i år då de nåddes av en ”försäkran” att Johan Gustafsson var vid god hälsa.
UD bekräftar
Under eftermiddagen landande Johan Gustafsson på svensk mark och han har återförenats med sin familj. Även regeringen har träffat Johan Gustafsson, det bekräftar Margot Wallström under presskonferensen.
– I modern tid har ingen annan svensk varit kidnappad under så lång tid, säger Margot Wallström.
Wallström (S): ”Han var vid gott mod”
– Det här är en glädjens dag för oss allihop, säger hon.
Margot Wallström säger också att hon vill att hänsyn visas till Johan Gustafsson och hans familj, så att de själva kan ta ställning till om eller när de vill uttala sig.
Lyfter fram samarbete
Regeringen vill särskilt lyfta fram den goda samverkan som har präglat arbetet mellan UD, Polisens Nationella operativa avdelning och andra svenska och utländska myndigheter. Några detaljer om vilka förhandlingar som förts avslöjar man inte.
Även Anders Wretling betonar att polisen inte vill avslöja några detaljer i hur frisläppandet gått till. Det för att de inte vill avslöja något om deras operativa arbete.
– Det här är en stor framgång för svensk polis. Vi gläds med Johan Gustafsson och hans familj att han nu åter är i Sverige, säger han.
Pappan: Jag kan inte prata
Victoria Gustafsson, Johans syster, skriver i ett sms till TT att det var skönt att få den goda nyheten.
”Jaaaaaa visst är det?!? Det är tornado runt oss nu och vi ska försöka gömma oss lite” skriver hon.
Tidigare idag ville Johans pappa Göran Gustafsson inte bekräfta eller kommentera uppgifterna för TT:
– Jag vill just nu inte prata, jag kan inte göra det. Du får ursäkta mig, säger Göran Gustafsson.
Under sommaren och hösten 2016 verkade ett genombrott vara på gång då den sydafrikanska organisationen Gift of the Givers förhandlade med kidnapparna. Men något frisläppande blev det inte då, och nu meddelar organisationen att den inte haft någonting alls att göra med dagens frisläppande av Gustafsson.
LÄS MER: Organisationen ger upp försöken att få Gustafsson fri
Enorm lösensumma
Enligt SVT:s afrikakorrespondent Johan Ripås krävde kidnapparna enorma summor pengar, närmare 200 miljoner kronor har nämnts, för att släppa Gustafsson. Vad som ändrats nu är fortfarande osäkert.
– Man pratade om att försöka få ned lösensumman till att omfatta ”mat och uppehälle” under fångenskapen. Dessutom nämndes Quatar, som har goda kontakter med al Qaida i Nordafrika, som en sista utväg. Men det är bara spekulationer just nu, säger Johan Ripås.
Bakgrund: Johan Gustafsson
Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, nederländaren Sjaak Rijke, en britt/sydafrikan och en tysk man på restaurang i Timbuktu i norra Mali, enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl.
Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.
Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta.