Foto: SVT

Lägst andel konstnärer i landet i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings län finns bara 1,02 konstnärer per 1.000 invånare, lägst i landet. Mest konstnärstäta länet är Stockholm med 8,06 konstnärer på 1.000 personer, visar Konstnärsnämndens nya stora kartläggning.

Rapporten är en kartläggning av 29.000 verksamma konstnärer i landet 2014 när det gäller inkomster, bakgrund, utbildningsnivå och bidragstagande. Konstnärerna har delats in i 19 yrkeskategorier inom sex konstområden: bild och form, musik, teater, dans och film.

– Det viktigaste med rapporten är dess bredd, att den omfattar konstnärer inom alla konstområden och visar på en komplex bild av hur konstnärer lever, kan producera och vad de tjänar, säger Ann Larsson, Konstnärsnämndens direktör.

Läs också: Hög utbildning men fortsatt uselt betalt för konstnärer

Flest konstnärer i storstäder

Enligt rapporten är 50 procent av landets konstnärer folkbokförda i Storstockholm och 70 procent bor i landets tre storstadsregioner Stockholm, Göteborg och Malmö.

Jönköpings län har alltså minst andel konstnärer i landet med 1,02 konstnärer per 1.000 invånare. I Stockholm är den siffran 8,06. Flyttströmmarna av konstnärsutbildade går mot storstadsregionerna.

Lägre inkomster

Rapporten visar också att personer med en utbildning från en konsthögskola tjänar 65 procent av vad andra personer med högskoleutbildning gör. Hälften av konstnärerna har en eftergymnasial utbildning som är längre än tre år.

Medianinkomsten för konstnärer med en kvalificerad högskoleutbildning låg 2014 på  232.000 kronor. För befolkningen i stort med högskoleutbildning längre än tre år var medianinkomsten 354.000 kronor.

 Enligt studien har 46 procent av de verksamma konstnärerna i landet minst en förälder med akademisk utbildning. Det kan jämföras med hela befolkningen där 15 procent har någon förälder med högskoleutbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.