Foto: Philip Naskret / SVT

Länssjukhuset rustar för översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Jönköping är en av de kommuner i landet som gjort störst satsningar mot översvämningar när klimatförändringar leder till kraftigare skyfall. Just nu pågår ett omfattande arbete vid Länssjukhuset Ryhov för att skydda verksamheten och patienterna från extremväder.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat att risken för kraftiga skyfall kommer öka i länet i samband med klimatförändringarna.

Länssjukhuset Ryhov drabbades av ett kraftigt regn i juli 2013 som ledde till omfattande översvämningar på sjukhusområdet och hotade verksamheten. Bland annat riskerade elförsörjningen till akutmottagningen att slås ut vilket hade tvingat regionen att stänga akuten.

#vårtklimat – skyfall

– Efter översvämningen så hittade vi golfbollar och till och med kräftor här som följt med från en damm som raserats uppe på golfbanan, säger Robert Burman, driftchef mark på Region Jönköping län, när han visar runt på sjukhusområdet. 

Han pekar på ett ställverk i närheten.

– Det var väldigt hotat. Hade vattnet bara stigit några centimeter till hade det slagits ut helt och hållet.

”Fick stora lärdomar”

Vid kraftiga skyfall rinner vattnet från Bondberget, sedan ner på A6-området och in i sjukhuset.

Tekniska kontoret bygger nu ett rörsystem på flera platser runt Ryhov som ska leda bort vattnet från sjukhusområdet och ner mot Rocksjön och sedan Vättern. Kostnaden är runt fyra miljoner kronor.

– Vi fick stora lärdomar från översvämningen, framför allt vilka stora konsekvenser ett kraftigt regnovädret får. Det höll på att slå ut hela driften på sjukhuset. Skadorna blev omfattande och det finns fortfarande områden där vi fixar till skador, säger Robert Burman.  

Inne på Ryhov-området genomför Region Jönköpings län därför nu egna åtgärder för att skydda sig om vattnet ändå skulle ta sig in.

– Vi håller på att bygga en vattenväg genom sjukhusområdet och försöker bygga igen där vattnet rann in mot sjukhusblocket, säger Burman.

Leda bort vattnet

När alla brunnar är fulla ska vattenvägen leda vattnet bort till en fotbollsplan på området som då ska fungera som vattenmagasin. 

– Jag tror detta är tillräckligt för att skydda mot översvämning, säger Robert Burman.

Men trots att Jönköping enligt IVL Svenska miljöinstitutet är en av de kommuner i Sverige som gör störst satsningar på skydd mot extremt väder som kommer av klimatpåverkan går det aldrig att skydda sig mot översvämningar fullt ut.

– Vid kraftiga skyfall kommer det ändå alltid att bli skador på hus, säger Burman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat – skyfall

Mer i ämnet